İçeriğe geç

Afyonkarahisarın Eski Ismi Nedir

Afyon’un eski ismi nedir?

Osmanlı döneminde sancak merkezi olarak “Karahisar-ı Devle”, “Karahisar” ve “Karahisar-ı Sahib” adlarıyla anılan yerleşim, 1684 tarihli belgelerde “Afyonkarahisar” adıyla anılmaktadır.

Afyonun adı neden değişti?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.

Afyonun kökeni nereden gelir?

İl merkezinde ve il sınırları içerisinde yer alan Afyon, M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen özsuyu ifade eden OPİUM kelimesinin Afion şeklinde telaffuz edilmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Afyon ne zaman ıl oldu?

Osmanlı Devleti’nin son idari yapılanmasında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı yer alırken, 1924’te Cumhuriyet’ten sonra oluşturulan yeni idari yapılanmayla Afyonkarahisar adını alan il, 5 kaza, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).

Afyon’u kim fethetti?

Bilindiği kadarıyla başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgesi daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender’in fethettiği Afyonkarahisar, daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Afyon il olmadan önce nereye bağlıydı?

Anadolu Beylerbeyiliğine bağlı sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimat’tan sonra Hüdavendigar Beylerbeyiliği kurulunca Afyonkarahisar beş sancakla birlikte bu merkeze bağlandı. 1917’de Bursa’ya bağlı bir beylik olan Afyonkarahisar o gün bağımsız bir beyliğe dönüştürüldü.

Yunan Afyonda kaç sene kaldı?

Çok kısa süren ilk işgalin ardından Afyonkarahisar, 13 Temmuz 1921’de ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.

Afyonun mucidi kim?

Afyon haşhaşları binlerce yıldır tüm dünyada yetiştirilmiş, bilinmiş ve kullanılmıştır. Dahası, “afyonu icat eden” bilinen kimse yoktur. 116 yaşında bir depremde öldüğü varsayılan “afyonun mucidi” olarak bilinen bir kişiye dair hiçbir kanıt yoktur.

Afyonun neyi ünlü?

Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.

Afyonkarahisar’ın hangi Türk boyu?

1147-1157 yılları arasında Sultan I. Mesud’un emriyle Karaşar adlı bir Türk boyu, “Karahisar” adıyla anılan kalenin eteklerine yerleştirildi.

Afyonun sembolü nedir?

Afyon denince akla ilk gelen Kaymak’tır ama en az Kaymak kadar meşhur olan sembol Anıtpark’taki Büyük Utku (Zafer) Anıtı’dır. 6 Kasım 1937’de Afyonkarahisar’ı ziyaretinde anıtı inceleyen Mustafa Kemal Atatürk anıt için “Büyük zaferi en iyi anlatan anıt” demiştir.

Afyon kalesini kim yaptı?

Yüksek tepedeki kasaba olan Afyon Kalesi’nin tarihi M.Ö.’ye kadar uzanmaktadır. Hitit Kralı II. Mürsil tarafından Arzava Krallığı’na düzenlenen bir sefer sırasında 1340’larda inşa edilen kalenin adı “yüksek tepedeki kasaba” anlamına gelen Hopanuva’dır.

Afyonkarahisar’ın eski adı nedir?

Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak bilinmekte olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.

Afyonlular nerede yaşıyor?

Afyon nüfusu, Eskişehir nüfusundan sonra Odunpazarı’ndaki en büyük nüfus grubudur. Tepebaşı ilçesinin 333.553 nüfusunun %54’ünü, yani 178’ini temsil etmektedirler.

Afyonda hangi savaş yapıldı?

Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”

Afyonkarahisar hangi Türk boyundandır?

1147-1157 yılları arasında Sultan I. Mesud’un emriyle Karaşar adlı bir Türk boyu, “Karahisar” adıyla anılan kalenin eteklerine yerleştirildi.

Afyon nedir Osmanlı?

Afyon veya afyon sakızı, haşhaş kapsülleri çizildiğinde çıkan süt benzeri sıvının toplanmasıyla elde edilen bir narkotik maddedir. Haşhaş kapsülleri yeterince olgunlaştığında çizilir, çiziklerden çıkan sıvı pıhtılaştırılır ve özel bıçaklarla çıkarılır.

Afyon ne denir?

Bu maddeye afyon veya afyon sakızı denir. Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. kullanılır. Afyon, alkaloitler yapmak için kullanılır. Daha az toksik olarak düşünülebilir, ancak bağımlılık yapıcı olduğu için narkotik olarak da kullanılır.

Afyonda hangi savaş yapıldı?

Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Binevler Escort