Eski nüsha ne demek?
Dilimize Arapçadan giren nüsha kelimesi, neskh fiilinden türemiştir. Neskh hem “iptal etmek ve geçersiz kılmak hem de bir şeyin kopyasını yapmak” anlamına gelirken, “kopya” kelimesi sözlükte “bir şeyin kopyası” ile tam olarak aynı anlama sahiptir.
Nüsha-i zat ne demek?
İkinci nüsha; Birbirine çok benzeyen, adeta eş gibi olan şeyler için kullanılır: “Bu çocuk babasının ikinci nüshasıdır.”
Nüsha-i Kur’an ne demek?
Nüsha; Kur’an-ı Kerim’in 4. suresinin Türkçe-Farsça satır içi tercümesidir. Eser; Al-i İmran Suresi’nin 92. ayetinden itibaren Nisa Suresi’nin 24. ayetine kadar olan kısmı kapsamaktadır.
Naib ne demektir Osmanlıca?
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib kelimesi, başlangıçta devlet yönetimindeki görevlilerin yerine geçici olarak geçen kişiler için kullanılmış, vezirler de hükümdarın temsilcisi oldukları için naib-i sultanatlar olarak adlandırılmıştır.
Nüsha ne demek?
Nusha kelimesi, kelime anlamı olarak, yazılı bir eserin birebir aynısı ve özdeşi anlamına gelir. Türk Dil Kurumu’na göre, nüsha kelimesi, birbirine özdeş olan yazılı şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Kopya kelimesi ayrıca; Benzer, özdeş ve kopya anlamlarında da kullanılır.
Suret ve nüsha ne demek?
Fotokopi örneklerinin üzerinde “Aslına Uygun” veya “Aslına Benzer” ibaresi ve onaylayanın imzası veya mührü varsa, bu örnekler kopya olarak kabul edilecektir. Ancak, kağıt taraflarca ayrı ayrı imzalanırsa, Damga Vergisi Kanunu uyarınca kopya olarak kabul edilecektir.
Nüsha tavsifi ne demek?
Nüsha açıklaması, el yazması bir nüshanın niteliğini belirten ve cilt, kâğıt, yazı tipi, yaprak/sayfa sayısı, sütun ve satır sayısı, istinsah tarihi, müstensih, ilk ve son kısım gibi fiziksel özelliklerini gösteren bir açıklamadır.
Nüsha-i camia ne demek?
Samedani harfinin bir nüshası: Kâinattaki her şey bir Samedani harfidir ve bunların hepsinden yaratılan insan da birer kolektif nüshadır.
Zat ne demek din?
Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.
Kuranın ilk nüshası nerededir?
Bugün Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Eski Eserler Müzesi’nde metal bir sandıkta saklanan Kur’an-ı Kerim’in sayfaları, literatürde “Semerkant Kur’anı” olarak anılıyor. Özbeklere göre, Halife Osman’a ait olan bu nüshanın dünyadaki en eski Kur’an nüshası olduğu düşünülüyor.
Gül yaprağı gibidir nüsha-i kur’an arasında ne demek?
Gülün Peygamberimizi temsil ettiğini biliyoruz. Kuran Allah’ın sözüdür. Mükemmel bir insanı, aşkı seven bir insanı, ilahi kitabın sayfaları arasında giderek güzelleşen bir gül yaprağına benzetmek bunu ifade etmenin çok yerinde bir yolu gibi görünüyor.
Kuran nüshasına ne denir?
Kuran’ın bu derlenmiş nüshasına o zamanlar Mushaf deniyordu. A. Jeffery’ye göre İslam’ın ilk zamanlarında 28 kişisel Mushaf vardı. Bu Mushaflarda, bugün resmi Mushaflarda bulunanların aksine, İbn Mes’ud ve Ubey b.
Naip kime denir?
Naip (Arapça nāˀib نائب kökünden; vekil, temsilci, vekil) Ülkenin başındaki hükümdarın henüz yönetme yaşına gelmemiş olması, ehliyetsiz olması veya tahta başka kimsenin geçmemesi halinde, yönetme hakkına yasal olarak sahip olan kişi veya kişiler adına ülkeyi yöneten kişidir.
Osmanlı’da naif ne demek?
Türkçede deneyimsiz, doğal, saf, basit anlamına gelen naif kelimesi bir sıfattır ve genellikle bir kişiden bahsederken kullanılır. Bu kişinin doğal ve basit olduğunu açıklamaya yardımcı olur. Aynı zamanda sanatsal çalışmalarda sıklıkla kullanıldığını görürüz.
Osmanlıda muhzır ne demek?
Muhzır, davalıyı ve davacıyı mahkemeye çağıran görevliye verilen isimdir. Muhzır, kelime olarak sözlükte “barış getiren, hazır bulunan” anlamına gelir.
Matbu nüsha ne demek?
Kopya Kopya: El yazması eserler dünyasında “kopya”, kopyayı yapan veya kopyalayan kişinin yarattığı şeydir.
Basılı nüsha ne demek?
Fiziksel bir nesnenin doğrudan kullanım için kopyasını yapmak kağıt kopya olarak kabul edilir. Türkçeye çevrildikten sonra basılı veya basılı formda kullanılır.
Nüsha tavsifi ne demek?
Nüsha açıklaması, el yazması bir nüshanın niteliğini belirten ve cilt, kâğıt, yazı tipi, yaprak/sayfa sayısı, sütun ve satır sayısı, istinsah tarihi, müstensih, ilk ve son kısım gibi fiziksel özelliklerini gösteren bir açıklamadır.
Nüsna mı nüsha mı?
KOPYA KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER – Bu yazının üç kopyası daha var. – Geçtiğimiz günlerde Sarıkamış’ta çıkan Varlık gazetesinin bir nüshası geldi.