Cayma bedeli ödemek zorunlu mu?
Ancak tüketicilerin bu aboneliklerle ilgili en sık aldıkları şikayet, 12-24 aya kadar sürebilen uzun vadeli taahhütlerdir. Bilindiği üzere, bağlayıcı internet abonelik sözleşmelerinin feshedilmesi, bir çekilme ücretinin ödenmesini gerektirir.
Sözleşmede cezai şart yoksa ne olur?
Maddenin birinci fıkrasında seçimlik cezai şart düzenlenmiştir. Buna göre, sözleşmenin ifa edilmemesi veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde cezai şart taahhüt edilmişse ve sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, alacaklı ya sözleşmenin ifasını ya da cezai şartın ödenmesini talep edebilir.
Cezai şart para olmak zorunda mı?
Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.
Cayma hakkı zorunlu mu?
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya gönderilmesi yeterlidir.
Hangi hallerde cayma bedeli ödenmez?
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerden dolayı internetin beklenen verimi sağlamadığı durumlarda Tüketiciyi Koruma Kanunu uyarınca iptal bedeli ödemeden aboneliklerinizi iptal ettirebilirsiniz.
Operatörin cayma bedeli alması yasal mıdır?
İlgili karara göre; GSM işletmecisinin, sözleşmeden çekilen kişi veya kurumdan sözleşmesel cezai şart talep etme hakkı bulunmamaktadır.
Cayma bedeli cezai şart mıdır?
Kurtarma cezası, borçlunun kararlaştırılan sözleşme cezasını ödeyerek sözleşmesel borcundan kurtulmasını sağlayan bir seçenektir. Bu bakımdan doktrinde, tazminat cezası gerçek bir ceza suçu olmayıp, bir çekilme tazminatı (çekilme parası anlamında) olduğu belirtilmektedir[15].
Sözleşme nasıl kesin hükümsüz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Cezai şart ne zaman istenir?
T.B.K.M.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Cezai şart, gerçek borca dayalı olup, kiralık konut ve kapsam dahilindeki işyerlerinde kira bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ceza uygulanamayan durumlar ile tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine cezai şart konulması durumları hariç olmak üzere her türlü borç için kaldırılabilir.
Cayma parası nedir?
Cayma bedeli, sözleşmenin akdedilmesi sırasında sözleşmeden cayma karşılığında verilen bir tazminat türüdür. Cayma bedeli kararlaştırılmış olması halinde, tarafların her biri sözleşmeden cayma hakkına sahip sayılır; bu durumda parayı veren kişi cayarsa verdiğini bırakır; alan kişi cayarsa aldığını iki katını iade eder.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Ceza, sınırlı bir tazminat miktarı olduğundan, süresiz talep şeklinde talep edilemez.
Cayma bedeli zorunlu mu?
Ancak, tüketiciden yükümlülük kapsamında tahsil edilecek tutarların tahakkuk etmemiş kısmının toplamı bu tutardan az ise tüketiciye ödenecek tutar sınır olacaktır. Bu ücrete genel olarak ‘cayma ücreti’ denir.
Sözleşmeden cayma nasıl yapılır?
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin bu süre içinde noter aracılığıyla satıcıya gönderilmesi yeterlidir.
14 gün içinde cayma hakkı kalktı mı?
Burada da aynı durum geçerlidir: Satıcı tüketiciyi cayma hakkı konusunda usulüne uygun şekilde bilgilendirmemişse, tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük bir süreye bağlı değildir. Bu süre, cayma süresinin bitiminden bir yıl sonra sona erer.
Kaç ay kala cayma bedeli ödenmez?
Belirsiz süreli sözleşmeleri veya bir yıl ve daha uzun süreli sözleşmeleri, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin dilediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
Türk Telekom cayma bedeli ödememek için ne yapmalı?
Tüketici, satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin siparişten cayma hakkına sahiptir.
Hatlarda cayma bedeli yasal mı?
Asliye Hukuk Mahkemesi, süresi bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeden ‘fesih’ hakkına sahip olduğuna ve taahhüt süresi dolmadan aboneliğini fesheden tüketicinin faturasında herhangi bir ceza gösterilmeyeceğine karar verdi.
Vodafone cayma bedeli ödememek için ne yapmalıyım?
Vodafone; İnternet taahhüt süresini 24 ay olarak belirliyor. Taahhüt 24 ay içinde bozulmazsa başka bir sağlayıcıya geçme veya cayma bedeli ödemeden taahhüdü uzatma seçeneği bulunuyor.